Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo


Go to content

Meistä lyhyesti

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseota ylläpitää vuonna 1995 perustettu Petäjäveden Vanhojen Viestilaitteiden Museon Tukiyhdistys ry. Museon kokoelma ja hallinto täyttävät museoviraston kriteerit ja siten museo on saanut toistuvasti valtion harkinnanvaraista avustusta toimintansa kehittämiseen. Museon kokoelmat ovat esillä Petäjäveden entisessä vanhainkodissa. Valtaosa näyttelystä on 1916 rakennetun kiinteistön ullakkotilassa, josta on näyttelykäyttöön kunnostettua tilaa yli 350 neliömetriä. Varsinaiseen näyttelyyn pääsee portaita pitkin, katutason hotellikerros soveltuu liikuntarajoitteisillekin.

Museo avoinna

  • Kesäkaudella 23.6. alkaen su-pe 11-18, la 11-16.
  • Talvikaudella 2020-2021 ti-pe 11-17, muulloin sopimuksesta ilman lisämaksua.


Pääsymaksut:

  • Aikuiset 7€, lapset aikuisten seurassa ilmaiseksi.


Museon kokoelmassa on yli 3000 luetteloitua esinettä ja kymmeniä tuhansia dokumentteja. Vanhin esillä oleva radiomme on vuodelta 1921, vanhin elektroniputki vuodelta 1918 ja vanhin puhelin 1880-luvulta.
Päätehtävänämme pidämme suomalaisen sähköisen viestinnän historian tallettamista. Museossa on merkkikohtaiset näyttelyt suurista suomalaisista radiotehtaista Asa, Helvar ja Salora sekä lisenssivalmistaja Suomen Philipsistä. Lisäksi suomalainen ja ulkomainen sotilas- ja ammattiradiotuotanto esittäytyy omana osastonaan.

Vakoilun maailmasta

Viime vuonna kokoelmiin saadut OSS:n (CIA:n edeltäjä) ja SIS:n (brittien MI6) matkalaukkuradioasemat Norjan miehityksen ajalta 1940-44 peilaavat läntistä kehitystä rinnallaan neuvostoliittolainen desanttiradiokalusto. Kyynel-kaukopartioradioiden kokoelmassa on nähtävillä mallit 4/7, 5, 10 ja 10X sekä harvinainen Malli 12. Tuoreempaa vakoilukalustoa ovat 1980-90-luvun japanilaiset salakuuntelulaitteet sekä 70-80-luvun neuvostoliittolaiset agenttien ja erikoisjoukkojen lyhytaaltoradioasemat R-353 Proton ja R-354 Strizh.

CONVID-19 epidemian vaikutukset ,

  • Museo on avoinna, mutta kulku museoon on ainoastaan rakennuksen ulkopuolisia kierreportaita pitkin toiseen kerrokseen.
  • Opastusta tutustumiskierrokselle ei ole saatavana kesä-heinäkuussa
  • Vuoden 2020 Rompepäivä, antiikkielektroniikan kirpputoritapahtuma on siirretty vuoteen 2021.

    Katso 2013 rompepäivän video.


Vuoden 2018 näyttelyt
Joka talvi museo muuttaa hieman muotoaan. Esineiden kuvaamiseen ja aineiston saatavuuteen panostetaan edelleen ja vuonna 2015 alkanut tietojen ja kuvien julkaiseminen www.arjenhistoria.fi -sivustolla jatkuu.


Menneisyyden aallot vie aikansa radiolla aikansa radio-ohjelmiin. Selaa sinisellä nuolipainikkeella tai hiiren rullalla eetteriä. Selaus alkaa aina vasemmasta reunasta joten paina ensin radion oikealla puolen olevaa nuolta. Tekninen toteutus Ossi Rantapuska, sisällön valinta ja asemointi Jan-Mikael Nurmela, tuotanto Radio- ja puhelinmuseo Petäjävedellä 2017 Museoviraston tuella. Ota yhteyttä museon sähköpostiin jos olet itse halukas täydentämään eri vuosien sisältöä tai lisäämään uusia radioita kuuluville.


Katso esittelyvideo museostamme. Tässä noin viiden minuutin videossa työntekijämme Piia Pietarinen esittelee sinulle museomme helmiä Ossi Rantapuskan seuratessa kameran takaa. Katso suomenkielinen video.
Englanninkielinen video on hieman erilainen. Katso englanninkielinen video.

Huomaa, että löydät meidät nyt myös
Facebookista.

Ota yhteyttä

sähköpostitse

tai puhelimella 0440 732 813


Back to content | Back to main menu
> >