Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo


Go to content

Meistä lyhyesti

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseota ylläpitää vuonna 1995 perustettu Petäjäveden Vanhojen Viestilaitteiden Museon Tukiyhdistys ry. Museon kokoelma ja hallinto täyttävät museoviraston kriteerit ja siten museo on saanut toistuvasti valtion harkinnanvaraista avustusta toimintansa kehittämiseen. Museon kokoelmat ovat esillä Petäjäveden entisessä vanhainkodissa. Valtaosa näyttelystä on 1916 rakennetun kiinteistön ullakkotilassa, josta on näyttelykäyttöön kunnostettua tilaa yli 350 neliömetriä. Varsinaiseen näyttelyyn pääsee portaita pitkin, katutason hotellikerros soveltuu liikuntarajoitteisillekin.

Museo avoinna

  • Talvikaudella 2017-186 arkisin 11-15, varmista sisäänpääsy etukäteen.
  • Kesäkaudella 2017 arkisin 11-18, la 11-16, su 11-18.


Pääsymaksut:

  • Aikuiset 6€, lapset aikuisten seurassa ilmaiseksi.


Museon kokoelmassa on yli 3000 luetteloitua esinettä ja kymmeniä tuhansia dokumentteja. Vanhin esillä oleva radiomme on vuodelta 1921, vanhin elektroniputki vuodelta 1918 ja vanhin puhelin 1880-luvulta.
Päätehtävänämme pidämme suomalaisen sähköisen viestinnän historian tallettamista. Museossa on merkkikohtaiset näyttelyt suurista suomalaisista radiotehtaista Asa, Helvar ja Salora sekä lisenssivalmistaja Suomen Philipsistä. Lisäksi suomalainen ja ulkomainen sotilas- ja ammattiradiotuotanto esittäytyy omana osastonaan.

Vakoilun maailmasta

Viime vuonna kokoelmiin saadut OSS:n (CIA:n edeltäjä) ja SIS:n (brittien MI6) matkalaukkuradioasemat Norjan miehityksen ajalta 1940-44 peilaavat läntistä kehitystä rinnallaan neuvostoliittolainen desanttiradiokalusto. Kyynel-kaukopartioradioiden kokoelmassa on nähtävillä mallit 4/7, 5, 10 ja 10X sekä harvinainen Malli 12. Tuoreempaa vakoilukalustoa ovat 1980-90-luvun japanilaiset salakuuntelulaitteet sekä 70-80-luvun neuvostoliittolaiset agenttien ja erikoisjoukkojen lyhytaaltoradioasemat R-353 Proton ja R-354 Strizh.

Rompepäivä, antiikkielektroniikan kirpputoritapahtuma, järjestetään täänä vuonna lauantaina 13.5.2017.

Antiikkielektroniikan kirpputoritapahtumaan ja museoon on tuolloin vapaa pääsy.

Katso 2013 rompepäivän video.


Vuoden 2017 näyttelyt
Joka talvi museo muuttaa hieman muotoaan. Esineiden kuvaamiseen ja aineiston saatavuuteen panostetaan edelleen ja vuonna 2015 alkanut tietojen ja kuvien julkaiseminen www.arjenhistoria.fi -sivustolla jatkuu.

Museon tarkoitus on nyt selvitetty.
Miksi Radio- ja puhelinmuseo on olemassa? Miksi se on juuri Petäjävedellä? Mitä museossa on? Ottaako museo vastaan lahjoituksia? Miten museolla voi olla myyntisivut? Kokoelmapoliittinen ohjelma, tuttavallisemmin kopo, vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin.
Tutustu kopoon Kopo


Katso esittelyvideo museostamme. Tässä noin viiden minuutin videossa työntekijämme Piia Pietarinen esittelee sinulle museomme helmiä Ossi Rantapuskan seuratessa kameran takaa. Katso suomenkielinen video.
Englanninkielinen video on hieman erilainen. Katso englanninkielinen video.

Huomaa, että löydät meidät nyt myös
Facebookista.

Ota yhteyttä

sähköpostitse

tai puhelimella 0440 732 813


Back to content | Back to main menu
> >